Beware for the Warriors on COD ** U N I T E D O F F E N S I V E **
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
** In Consideration for the real KNILWarriors **... We Founded the KnilClan. we fight against other clans with honor and proudly enjoying the battle
***************FOR CONTACT.......PLEASE MAIL US AT INFO@KNILCLAN.COM**********IF U WANNA JOIN THE CLAN TO HAVE THE FUN WE GOT**************
On 26-08-11 KNIL exists 2 Years and therefore we had our first Meeting...... It was very nice to meet the people we know so long and we are looking forward to the next one......We do hope on another succesfull year with Fun and a close Membership of friends....So everyone Enjoy your stay's at the Knil Server and on TS3 where U all are Welcome to speak to us.....ID: 173.199.64.245.....Port: 9104...And....No Password Needed...
The Admins ...AIA...Django...Dourkilt...and DragonIndo....
Onderwerp: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? do jul 07 2011, 10:12
**HAAK NIET METEEN AF!! IK WEET DAT HET BEST VEEL TEKST IS MAAR WEL ZEER INFORMATIEF!**
Laat even weten wat je er van vond, staan er fouten in? Graag ook even melden.
Waarschijnlijk weten sommige van jullie deze info al, maar het nog een keer na lezen kan geen kwaat. Waarom ik deze post maak? Als je in KNIL zit draag je de knil tag (KNIL/). Ik vind dat iedereen die deze tag draagt toch echt moet weten wat KNIL betekend, was, deed, en heeft gedaan voor Nederland. Dus ik zou zeggen, ik hoop dat jullie er wat van leren!
In dit topic heb ik de volgende indeling van deelonderwerpen gemaakt.
Hoe is KNIL ontstaan
Wat was het doel van KNIL
De acties van KNIL
Het einde van KNIL
Nederland- Indonesië is een belangrijk begrip in de Nederlandse geschiedenis, daarom heb ik mij iets meer in KNIL verdiept.
Waarom weet de jeugd tegenwoordig niet waarvoor het was opgericht en wat ze in die jaren allemaal hebben gedaan. Waarom wordt er meer gesproken over de tweede wereld oorlog meer gesproken, zijn andere onderwerpen van geschiedenis dan belangrijker.
Ik was benieuwd door wie het KNIL is opgericht en wat de belangrijkste acties van het leger waren. Daardoor heb ik de volgende deelonderwerp uitgekozen om het mooie geschiedenis begrip KNIL wat duidelijker uit teleggen.
- Hoe is KNIL ontstaan - Wat was het doel van KNIL - De acties van KNIL - Het einde van KNIL Hoe KNIL is ontstaan
Toen Nederland na het tijdperk Napoleon in 1815 als zelfstandige staat kwam, kreeg het ook een aantal vroegere koloniale bezittingen terug. Ten behoeve van het veiligstellen van de Nederlandse koloniale belangen werden expeditietroepen uitgezonden. In verband met de Java-oorlog (1825-1830) werd in de jaren 1826-1827 ook nog eens een speciale troepenmacht geformeerd en uitgezonden. Deze troepen werden vooralsnog als bestanddeel van de Nederlandse Krijgsmacht beschouwd.
Het besluit van de Gouverneur-Generaal Johannes van den Bosch van 4 december 1830, waarbij een nieuwe organisatie voor het leger in Oost-Indië werd vastgesteld, geldt als het begin van een afzonderlijk Oost-Indisch Leger. Het bestond toen uit 8 korpsen, elk met een bataljon infanterie, een compagnie en 4 stukken bergartillerie, met een totale sterkte van 600 Europese en 37 inlandse officieren en 12.905 onderofficieren en minderen.
Om een goede gezagsuitoefening in de buitengewesten te waarborgen, moest de sterkte regelmatig worden uitgebreid: in 1840 = 20.000 in 1882 = 29.800 in 1930 = 36.900
In 1836 kreeg het leger de naam ‘Koninklijk’, op gezag van Willem I, maar in het spraakgebruik werd deze naam bijna een eeuw niet gebruikt, en werd het overzeese leger steevast aangeduid als het (Oost-) Indisch Leger. Pas nadat minister-president Hendrik Colijn, zelf voormalig officier in het koloniale leger, in 1933 het Koninklijk besluit van 1836 in herinnering had gebracht, raakte de officiële benaming Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, afgekort tot KNIL, ingeburgerd. Bij de grondwetsherziening van 1948 werd de naam voor het laatst nog veranderd in Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger.
Wat was het doel van KNIL
Het doel was om het gezag en uitbreiding voor Nederland te bieden. Het was eerst een troepen macht van Indonsie die steun moest bieden aan Nederland. Het besluit van de gouverneur-generaal Johannes van Den Bosch op 4 december 1830, toen een nieuwe organisatie voor het leger in Oost-Indie werd vastgesteld is het begin van een afzonderlijk Oost-Indisch leger. Pas in 1933 toen colijn 1833 afzonderlijk leger.
Weer in herinnering bracht werd de officiële Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, afgekort tot KNIL. In 1948 werd de naam voor het laatst nog veranderd in Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger. Het knil was grootte militaire steun om de gezag of uitbreiding van Nederland in Indonesië. Ze hebben de java oorlog gevochten, en de atjeh oorlog en hier ging het om het herstellen van het gezag van Nederlanders.
De soldaten die in het KNIL zaten kwamen uit Europa, Indische eilanden en soms zelf Afrika. In het begin was het niet populair om als soldaat bij het KNIL te werken. Daarom kon eigenlijk iedereen in het KNIL komen. Vanaf 1890 werd dat anders. De selectie om in het leger te komen werd toen veel strenger. Daardoor werd het een professioneel en goed georganiseerd leger. Maar in 1950 werd het besloten om het Knil te eindigen.
De acties van KNIL
Omdat niet alle acties van KNIL bekend zijn hebben we de belangrijkste informatie die we konden vinden zo duidelijk mogelijk proberen uitteleggen.
De aanloop naar de acties van KNIL
Nederland was het niet eens met het uitroepen van de onafhankelijkheid na de Japanse capitulatie, en bezette alle eilanden behalve Java en Sumatra. Op die eilanden waren doorlopend schermutselingen tussen Nederlandse en Republikeinse troepen. Overigens was er ook hevig verzet in andere delen van de Indische Archipel. Uiteindelijk kwam er een wapenstilstand en werd er onderhandeld over een politiek akkoord, wat uitmondde in de Overeenkomst van Linggadjati. Hieronder volgen enkele acties van KNIL. De eerste actie (Operatie Product) De eerste actie vond plaats toen Indonesië volgens de Nederlandse regering onvoldoende meewerkte aan de uitvoering van de op 25 maart 1947 door de Tweede Kamer getekende overeenkomst van Linggadjati. De Indonesiërs van hun kant hadden hun vertrouwen in deze overeenkomst goeddeels verloren, doordat de Tweede Kamer het concept-akkoord niet zomaar had overgenomen, maar het van een aantal kanttekeningen had voorzien. Het door generaal Simon Spoor opgestelde operatieplan 'Product' zou zorgen voor de bezetting van de belangrijke economische gebieden in het westen en oosten van Java, waarbij Jogjakarta, de zetel van de Republikeinse regering, ongemoeid zou worden gelaten. Dat was met het oog op de hoge kosten die de strijd met zich meebracht. Deze operatie leidde inderdaad tot de bezetting van grote delen van Java en Sumatra, doordat het Republikeinse leger (TNI) slechts zwakke tegenstand bood. Niettemin bleef er sprake van guerrilla-acties door de TNI, en buiten het in 1945 door de Republiek gecontroleerde gebied door de pelopors. Door ingrijpen van de Verenigde Naties werd echter een staakt-het-vuren afgekondigd (in januari 1948 gevolgd door een formele wapenstilstand bij de Renville-overeenkomst). Hiermee kreeg wat tot dan als een interne Nederlandse kwestie werd beschouwd een internationaal karakter.
Tweede politionele actie (Operatie Kraai) De tweede actie werd eind 1948 ondernomen om de Republiek te dwingen tot samenwerking met het Nederlandse bestuur bij de uitvoering van de deelstatenpolitiek, zoals vastgelegd in de Overeenkomst van Linggadjati. De bedoeling van de Nederlandse regering was het nieuwe Indonesië te organiseren op federale basis onder behoud van nauwe staatkundige banden met Nederland. Ook speelde irritatie over herhaalde Republikeinse bestandsschendingen een rol.Bij deze actie ‘Operatie Kraai' werd Jogjakarta rechtstreeks aangevallen en de Indonesische regering, met president Soekarno aan het hoofd, gevangengenomen. Verder werden alle grote plaatsen en verbindingswegen op Java bezet. Deze Nederlandse poging de Republiek in feite te vernietigen, mislukte door opnieuw ingrijpen van de VN, internationale boycotacties van Nederlandse schepen en vliegtuigen en een hardnekkige Republikeinse guerrilla, die pas in augustus 1949 door een nieuwe wapenstilstandsovereenkomst werd beëindigd. Uiteindelijk erkende Nederland onder zware druk van de VS de onafhankelijkheid van Indonesië. Bij beide politionele acties waren telkens 100.000 man Nederlandse troepen betrokken (met inbegrip van het KNIL; Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). Deze omvang maakte duidelijk dat van een beperkte ‘politieactie’, zoals de Nederlandse regering meende, geen sprake was. In totaal lieten bijna 5000 Nederlandse militairen het leven. Aan Indonesische zijde viel een veelvoud daarvan: naar schatting 150.000.
Het einde van KNIL
In de 20e eeuw kreeg de fatsoenering van de koloniale dienst nog duidelijker gestalte. Rond 1910 was de verovering van ook de meest afgelegen buitengewesten voltooid, die daarmee onder effectief Nederlands gezag gebracht werden. Het vechten was grotendeels gedaan, het KNIL zou tot aan de Tweede Wereldoorlog voornamelijk nog politiediensten uitvoeren. Tegelijkertijd, in 1909, werd het zo vaak beschimpte Koloniaal Werfdepot te Harderwijk opgeheven.
Het Korps Koloniale Reserve te Nijmegen bleef als opleidingscentrum voor het KNIL voortbestaan. Vanaf 1914 waren daar uitsluitend nog Nederlandse vrijwilligers welkom. De officieren kregen hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. De soevereiniteit overdracht aan de Republiek Indonesië op 27 december 1949 betekende ook de opheffing van de koloniale troepen. Naar keuze konden KNIL-militairen overgaan naar de Koninklijke Landmacht of toetreden tot de strijdkrachten van de Republik Indonesia Serikat, of men werd al dan niet met recht op pensioen ontslagen. Ter verzekering van de grote traditie van het KNIL werd bij Koninklijk Besluit van 1 juli 1950 onder meer bepaald: ‘De traditie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger wordt overgenomen en voortgezet door het Regiment Van Heutsz’. Door het Koninklijk Besluit van 20 juli 1950 kwam per 26 juli 1950 om 00.00 uur, na 120 jaar bestaan te hebben, officieel een eind aan een leger dat veel tot de verbeelding heeft gesproken: het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.
IK hoop dat jullie dit leerzaam + Intressand vinden, Laat even weten wat jullie er van vonden.
KNIL/Instinct
Laatst aangepast door KNIL/Instinct op do jul 07 2011, 13:55; in totaal 4 keer bewerkt
Onderwerp: Re: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? do jul 07 2011, 13:54
leon21 schreef:
Eigenlijk interesseert me dat niet heel veel waar knil voor staat :O
Ik zit er in Om lekker te schieten , gezelligheid , en vriendschappen
Wel nice verhaaltje hoor JIM
Ja oke bedankt. Achja, dan gaat dit niet voor jou op. Ik zelf vond het wel interessant om te lezen. En toch te weten wat je nou eigenlijk in game voor je naam hebt staan...
zo als ik het bekijk vanuit een andere hoek is het gewoon geschiedenis dus iets wat is gebeurt voor dat de meeste van ons geboren zijn en er zijn er dus van ons die dat heel erg interesseert en het dus leuk vinden om te lezen dus is totaal geen schande om dit neer te zette
tis een stukkie van ons vaderlandse geschiedenis en mag van mij wel blijven staan
Onderwerp: Re: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? do jul 07 2011, 17:34
Het doet ons Admins goed om te zien dat de betrokkenheid met knil leeft en steeds groter wordt onder de members die hopelijk met trots hun TAG dragen.
Ook wij admins zijn trots op onze Clan en zijn uitstraling die steeds verder bij andere Clans gerespecteerd is en wordt.
Goed gedaan Jim, ter verdere aanvulling verwijs ik derhalve naar wikipedia, waar nog meer informatie te vinden is over Knil in het bijzonder.
KNIL
Ik hoop van harte dat het werk van Instinct jullie het besef mogen geven dat jullie in een bevoorrechte positie staan en KNIL vol trots uitdragen naar een ieder die jullie tegenkomen in COD UO.
Onderwerp: Re: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? do jul 07 2011, 18:32
Hai Folks,
Vind het best goed dat het naar voren is gehaald en de reden is dat mijn vader een KNIL-er was. Heb dus verhalen gehoord van hem uit zijn KNIL-tijd voor de oorlog. Want net als zovelen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt vertellen ze er niet veel of helemaal niks er over. En waarom, eigenlijk heel eenvoudig: de gruwelijkheden die men heeft meegemaakt als krijgsgevangene. Wel weet ik dat de Japaners de KNIL-ers in krijgsgevangenschap hebben gemarteld, vernederd en vermoord. Veelal werden de mensen van Indische en Molukse afkomst verweten dat zij heulden en werkten voor en met Nederlanders of te wel de Belanda's.
Kleine toevoeging: Toen de Indische en Molukse KNIL-er de keus kreeg of naar NL te gaan of in Indonesie te blijven, werden de meeste die voor NL gekozen hadden, door het toenmalige ministerie van Oorlog, meteen gedegradeerd en moest men opnieuw bewijzen dat men de rang waardig was die men tijdens de KNIL periode bekleedde. Voor de Molukse KNIL-er die voor NL had gekozen, was het helemaal slecht die kregen op het moment dat ze voet op NL bodem zette meteen te horen dat ze ontslagen waren.
GR. DragonIndo
Laatst aangepast door DragonIndo op za jul 09 2011, 14:23; in totaal 1 keer bewerkt
Onderwerp: Re: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? do jul 07 2011, 19:22
Ten eerste: Jim super netjes gedaan man.
Ten tweede: Leon hoe onrespectvol kun je zijn zeg, als je niet eens wil weten hoe KNIL ontstaan is, waar zit je dan in godsnaam in KNIL?
Ten derde: Stanley als wij elkaar eens gaan zien, wil de verhalen ook wel horen, ben zelf er geintresseerd in oorlogs verhalen.
GreetZ
Ohja Jim, toen ik je titel zag, dacht ik dat je met een of ander l*l verhaal ging komen, dat KNIL slecht is etc etc :O. best wel erg als je daar zo over nadenkt. naja geeft verder niet
Laatst aangepast door *(Just)Rabie* op do jul 07 2011, 19:25; in totaal 1 keer bewerkt (Reden van aanpassing : toevoeging van tekst)
Onderwerp: Re: Je zit in KNIL, Maar wat was KNIL nou eigenlijk ? za jul 09 2011, 17:27
Ten eerste wil ik even zeggen dat ik blij ben dat iedereen er zo positief op reageert. ( behalfe leon... die merkt dat nog wel met de meeting...)
DragonIndo schreef:
Hai Folks,
Vind het best goed dat het naar voren is gehaald en de reden is dat mijn vader een KNIL-er was. Heb dus verhalen gehoord van hem uit zijn KNIL-tijd voor de oorlog. Want net als zovelen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt vertellen ze er niet veel of helemaal niks er over. En waarom, eigenlijk heel eenvoudig: de gruwelijkheden die men heeft meegemaakt als krijgsgevangene. Wel weet ik dat de Japaners de KNIL-ers in krijgsgevangenschap hebben gemarteld, vernederd en vermoord. Veelal werden de mensen van Indische en Molukse afkomst verweten dat zij heulden en werkten voor en met Nederlanders of te wel de Belanda's.
Kleine toevoeging: Toen de Indische en Molukse KNIL-er de keus kreeg of naar NL te gaan of in Indonesie te blijven, werden de meeste die voor NL gekozen hadden, door het toenmalige ministerie van Oorlog, meteen gedegradeerd en moest men opnieuw bewijzen dat men de rang waardig was die men tijdens de KNIL periode bekleedde. Voor de Molukse KNIL-er die voor NL had gekozen, was het helemaal slecht die kregen op het moment dat ze voet op NL bodem zette meteen te horen dat ze ontslagen waren.
GR. DragonIndo
'
Dragon, mijn opa heeft ook in Indonesië gevochten. Hij heeft daar nooit over gepraat. Nouja nooit maar één keer in zijn leven en dat was tegen mij. Die verhalen kan ik mij nu helaas zeer slecht herinneren (ik was toen 6/7). Wel weet ik wat daar gebeurt is echt geen katte pis was. Ook heeft hij de rest van zijn leven tot aan zijn dood nachtmerries gehad, En ik vind nog steeds dat als je in een clan zit dat het KNIL als tag draag je hier respect voor moet hebben. Nogmaals bedankt dat jullie er postief over zijn. Ben er toch nog wel effe mee bezig geweest..
en daar sluit ik me dus helemaal bij aan instinct en net wat django zegt is een stukkie geschiedenis waar wij als knillers hier niet om heen kunnen hoe je het wend of keert heb er respect voor en sta er even bij stil wat die "mannen" allemaal hebben mee gemaakt
greetings dourkilt
KNIL/Instinct schreef:
Ten eerste wil ik even zeggen dat ik blij ben dat iedereen er zo positief op reageert. ( behalfe leon... die merkt dat nog wel met de meeting...)
DragonIndo schreef:
Hai Folks,
Vind het best goed dat het naar voren is gehaald en de reden is dat mijn vader een KNIL-er was. Heb dus verhalen gehoord van hem uit zijn KNIL-tijd voor de oorlog. Want net als zovelen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt vertellen ze er niet veel of helemaal niks er over. En waarom, eigenlijk heel eenvoudig: de gruwelijkheden die men heeft meegemaakt als krijgsgevangene. Wel weet ik dat de Japaners de KNIL-ers in krijgsgevangenschap hebben gemarteld, vernederd en vermoord. Veelal werden de mensen van Indische en Molukse afkomst verweten dat zij heulden en werkten voor en met Nederlanders of te wel de Belanda's.
Kleine toevoeging: Toen de Indische en Molukse KNIL-er de keus kreeg of naar NL te gaan of in Indonesie te blijven, werden de meeste die voor NL gekozen hadden, door het toenmalige ministerie van Oorlog, meteen gedegradeerd en moest men opnieuw bewijzen dat men de rang waardig was die men tijdens de KNIL periode bekleedde. Voor de Molukse KNIL-er die voor NL had gekozen, was het helemaal slecht die kregen op het moment dat ze voet op NL bodem zette meteen te horen dat ze ontslagen waren.
GR. DragonIndo
'
Dragon, mijn opa heeft ook in Indonesië gevochten. Hij heeft daar nooit over gepraat. Nouja nooit maar één keer in zijn leven en dat was tegen mij. Die verhalen kan ik mij nu helaas zeer slecht herinneren (ik was toen 6/7). Wel weet ik wat daar gebeurt is echt geen katte pis was. Ook heeft hij de rest van zijn leven tot aan zijn dood nachtmerries gehad, En ik vind nog steeds dat als je in een clan zit dat het KNIL als tag draag je hier respect voor moet hebben. Nogmaals bedankt dat jullie er postief over zijn. Ben er toch nog wel effe mee bezig geweest..